Daripada Penangguhan Kepada Produktiviti: Mengatasi Musuh Terburuk Pelajar | KOLEJ SEPULUH
» ARTIKEL » Daripada Penangguhan kepada Produktiviti: Mengatasi Musuh Terburuk Pelajar

Daripada Penangguhan kepada Produktiviti: Mengatasi Musuh Terburuk Pelajar

Penangguhan adalah musuh biasa yang melanda pelajar di seluruh dunia. Ia adalah seni menangguhkan tugas, menangguhkan kerja penting, dan tunduk kepada gangguan. Ramai pelajar menjadi mangsa tarikannya, mendapati diri mereka terperangkap dalam kitaran kesesakan dan tekanan pada saat-saat akhir. Walau bagaimanapun, dengan keazaman dan strategi yang betul, pelajar boleh melepaskan diri daripada cengkaman penangguhan dan menerima produktiviti.

Langkah pertama ke arah mengatasi penangguhan adalah memahami puncanya. Ketakutan terhadap kegagalan, kekurangan motivasi, dan beban kerja yang melampau sering menjadi teras tabiat ini. Dengan mengenal pasti faktor asas ini, pelajar boleh mendapatkan pandangan tentang tingkah laku mereka sendiri dan membuat usaha sedar untuk menanganinya.

Satu teknik yang berkesan untuk memerangi penangguhan adalah dengan membuat jadual berstruktur. Menetapkan matlamat dan tarikh akhir yang jelas membantu pelajar kekal teratur dan fokus. Memecahkan tugas kepada langkah-langkah yang lebih kecil dan terurus menjadikan tugasan itu kurang memberangsangkan dan lebih mudah dicapai. Dengan mengikuti jadual dan mematuhinya, pelajar dapat mengembangkan rasa disiplin dan tanggungjawab.

Satu lagi alat yang berkuasa terhadap penangguhan ialah Teknik Pomodoro. Kaedah ini melibatkan membahagikan sesi belajar atau kerja kepada selang 25 minit, dipisahkan dengan rehat pendek. Dengan bekerja dalam masa yang singkat, pelajar boleh mengekalkan fokus mereka dan mengelakkan keletihan. Teknik ini juga membantu dalam menguruskan masa dengan cekap, kerana ia menggalakkan rehat yang kerap untuk berehat dan peremajaan.

Tambahan pula, adalah penting bagi pelajar untuk memupuk disiplin diri dan motivasi. Mereka boleh mencapai ini dengan menetapkan ganjaran untuk diri mereka sendiri setelah menyelesaikan tugasan. Sama ada menikmati snek kegemaran, berjalan-jalan sebentar atau menikmati hobi, insentif ini memberikan pengukuhan positif dan berfungsi sebagai peringatan tentang faedah kekal di landasan.

Selain itu, mewujudkan persekitaran belajar yang kondusif adalah penting untuk mengatasi penangguhan. Ruang kerja yang teratur, bebas daripada gangguan seperti telefon pintar dan media sosial, boleh meningkatkan produktiviti dengan ketara. Menetapkan kawasan dan masa kajian tertentu membantu keadaan minda untuk mengaitkan ruang dan tempoh tersebut dengan kerja berfokus.

Akhir sekali, mendapatkan sokongan daripada rakan sebaya atau mentor boleh menjadi sangat bermanfaat. Menyertai kumpulan belajar atau mencari rakan kongsi akauntabiliti boleh memberikan galakan dan motivasi. Berkongsi matlamat dan kemajuan dengan orang lain memupuk rasa setiakawan dan memberi inspirasi kepada pelajar untuk terus komited dengan kerja mereka.

Tarikh Input: 13/06/2023 | Kemaskini: 13/06/2023 | rahiza

SXEcAAZ~